Bloemschikken is niet alleen een kunstvorm die schoonheid en frisheid in onze levens brengt, maar het kan ook een bron zijn van inspiratie voor duurzaamheid en milieubewustzijn. Door herbruikbare materialen te omarmen en met respect voor de natuur te handelen, kunnen we bijdragen aan een gezondere planeet. In dit blogbericht gaan we dieper in op duurzaam bloemschikken en delen we tips en ideeën om milieuvriendelijk te werk te gaan terwijl we nog steeds prachtige bloemstukken creëren.

De essentie van duurzaam bloemschikken

Duurzaam bloemschikken draait om het verminderen van de ecologische voetafdruk van onze creaties. Het omvat het gebruik van materialen die hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar en herbruikbaar zijn. Door bewuste keuzes te maken en een duurzame benadering te omarmen, kunnen we als bloemschikkers een positieve impact hebben op het milieu.

Duurzame materialen in bloemschikken

1. Hout en bamboe

Hout en bamboe zijn uitstekende keuzes voor bloemschikmateriaal vanwege hun natuurlijke oorsprong en hernieuwbaarheid. Houten bakken, standaards of bamboe accenten voegen een organisch element toe aan bloemstukken en kunnen hergebruikt worden.

duurzaam - bamboo

2. Glaswerk en keramiek

Glaswerk en keramische vazen zijn tijdloos en herbruikbaar. Ze kunnen gemakkelijk worden gereinigd en opnieuw worden gebruikt voor verschillende bloemarrangementen. Kies voor gerecycled glas om bij te dragen aan het verminderen van afval.

duurzaam - glaswerk

3. Katoenlint en natuurlijke touwen

Katoenlint en natuurlijke touwen zijn uitstekende bindmaterialen. Ze zijn biologisch afbreekbaar en kunnen na gebruik worden gecomposteerd. Vermijd het gebruik van plastic linten die niet milieuvriendelijk zijn.

duurzaam - touw

4. Biologisch afgebroken steekschuim

Traditioneel steekschuim is niet milieuvriendelijk, maar er zijn nu biologisch afbreekbare alternatieven op de markt. Deze zijn gemaakt van plantaardige materialen en breken op natuurlijke wijze af, waardoor ze een duurzaam alternatief zijn.

duurzaam - bio

Afbeelding van Thursd.

Tips voor duurzaam bloemschikken

1. Minimaliseer afval: Plan je ontwerp

Voordat je begint met het maken van een bloemstuk, plan je het ontwerp zorgvuldig om verspilling van materialen te minimaliseren. Schat in welke hoeveelheid bloemen en materialen je nodig hebt, zodat je geen overtollige items hebt die moeten worden weggegooid.

2. Gebruik lokaal geteelde bloemen

Kies voor bloemen die lokaal zijn geteeld. Hiermee verminder je de ecologische impact die gepaard gaat met het transporteren van bloemen over lange afstanden. Lokaal geteelde bloemen zijn ook vaak verser en gaan langer mee.

3. Composteer biologisch afval

Na het creëren van je bloemstukken, verzamel en composteer biologisch afval zoals bladeren, stelen en ander plantaardig materiaal. Op deze manier sluit je de kringloop van de natuur en verminder je je afvalproductie.

4. Hergebruik en transformeer oude bloemstukken

Heb je oude bloemstukken liggen die hun glans hebben verloren? Haal ze uit elkaar en gebruik de nog bruikbare bloemen en materialen opnieuw om nieuwe creaties te maken. Op deze manier geef je oude stukken een nieuw leven.

5. Educatie en bewustmaking

Als bloemschikker kun je een rol spelen in het verspreiden van bewustwording over duurzaamheid. Deel je kennis over duurzaam bloemschikken met anderen door middel van workshops, blogs en sociale media. Moedig anderen aan om ook bewuste keuzes te maken.

Conclusie

Duurzaam bloemschikken is niet alleen een trend; het is een levensstijl die onze impact op het milieu vermindert en bijdraagt aan een gezondere planeet. Door bewust te kiezen voor herbruikbare materialen, lokaal geteelde bloemen en een minimaal afvalbeleid, kunnen we genieten van de schoonheid van bloemstukken zonder schade toe te brengen aan de natuur.

Laten we samen streven naar een duurzame toekomst voor bloemschikken en een wereld waarin de schoonheid van bloemen hand in hand gaat met respect voor de aarde.

Workshops

Een praktijkgerichte workshop bloemschikken bij u thuis of in ons atelier in Reet (Antwerpen). Tijdens de workshop leert u bij over de verschillende bloemen en technieken die nodig zijn om een prachtig bloemstuk te maken. U zorgt voor de gasten en wij zorgen voor de rest.

  • Deskundige begeleiding
  • Geen ervaring vereist
  • Alle materialen worden voorzien
  • Een leuke tijd met vrienden of collega's
Bekijk onze workshops

Bloemschik DIY-pakketten

Wil je zelf thuis aan de slag met het creëren van prachtige bloemstukken? Onze Bloemschik DIY-pakketten bevatten de benodigde gereedschappen en hoogwaardige materialen die je nodig hebt om je eerste bloemencreatie te maken en je creatieve reis te beginnen.

  • Lijmpistool (hoge temperatuur)
  • 3 x lijmsticks
  • Snoeischaar
  • En nog veel meer...
Bekijk onze DIY-pakketten

Een reactie achterlaten

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.