Bloemschikken is een prachtige kunst die de schoonheid van de natuur in je huis brengt. Voor beginners kan het echter overweldigend lijken. Het kiezen van de juiste bloemen, het bepalen van het ontwerp en het in elkaar zetten van een bloemstuk zijn allemaal aspecten waar rekening mee moet worden gehouden. In dit blogbericht zullen we eenvoudige en nuttige tips delen om je op weg te helpen in de wereld van bloemschikken.

1. Begin met de basisbenodigdheden

Voordat je begint met bloemschikken, is het essentieel om de benodigde gereedschappen en materialen bij de hand te hebben. Zorg ervoor dat je beschikt over bloemschikschuim, verschillende soorten bloemen, een schaar, een mes, linten, een vaas of een ander geschikt houder voor je bloemstuk.

Voor een meer georganiseerde aanpak, overweeg het gebruik van een bloemschik starterspakket. Dit bevat alle essentiële benodigdheden en biedt een goede basis voor beginners.

Ontdek ons bloemschik starterspakket

2. Kies de juiste bloemen en materialen

Een van de belangrijkste aspecten van bloemschikken is het kiezen van de juiste bloemen en materialen. Begin met het selecteren van bloemen die je aanspreken en passen bij het seizoen. Denk na over de kleuren, vormen en maten die je wilt gebruiken.

Combineer de bloemen met groen, bladeren, takken of andere decoratieve elementen om een boeiend bloemstuk te creëren. Experimenteer en wees niet bang om verschillende combinaties te proberen. Tijdens onze workshops leer je de juiste keuzes maken.

3. Leer basisontwerpen

Voordat je complexe arrangementen maakt, is het waardevol om de basisontwerpen van bloemschikken te begrijpen. Enkele veelgebruikte ontwerpen zijn:

 • Lineair ontwerp: Bloemen worden geplaatst in een rechte lijn, ideaal voor langwerpige vazen.

 • Driehoeksontwerp: Bloemen worden in een driehoekig patroon geplaatst, vaak gebruikt voor boeketten.

 • Massaontwerp: Bloemen worden geclusterd in een compacte vorm, wat een weelderig en vol uiterlijk geeft.

 • Gebalanceerd ontwerp: Evenwicht tussen de bloemen en andere elementen in het arrangement.

Het begrijpen van deze ontwerpen helpt je om je bloemen op een aantrekkelijke en evenwichtige manier te rangschikken.

4. Ken je bloemen

Elke bloem is uniek en heeft zijn eigen kenmerken. Het is belangrijk om te weten hoe lang een bloem vers blijft, hoeveel water hij nodig heeft en of hij andere specifieke behoeften heeft. Sommige bloemen hebben bijvoorbeeld meer water nodig dan andere.

Daarnaast is het handig om te weten welke bloemen goed bij elkaar passen en welke niet. Sommige combinaties kunnen de levensduur van de bloemen beïnvloeden.

5. Oefen, experimenteer en leer

Net als elke andere kunst, vergt bloemschikken oefening en experimenteren. Begin met eenvoudige projecten en werk je op naar meer complexe arrangementen naarmate je vaardigheden verbeteren.

Volg online tutorials, neem deel aan workshops of bekijk boeken over bloemschikken. Deze bronnen kunnen je waardevolle inzichten geven en je helpen nieuwe technieken te leren.

Ontdek onze workshops
beginner - stap 1
beginner - stap 2
beginner - stap 3

6. Wees geduldig en creatief

Creativiteit en geduld zijn sleutelfactoren in bloemschikken. Laat je creativiteit de vrije loop en probeer nieuwe ideeën uit. Het kan even duren voordat je tevreden bent met je resultaten, maar wees geduldig en blijf experimenteren.

Laat je inspireren door de natuur, kunst, mode of zelfs andere bloemstukken die je bewondert. Met oefening en tijd zul je merken dat je bloemschikvaardigheden verbeteren en dat je steeds meer plezier beleeft aan deze prachtige kunstvorm.

Conclusie

Bloemschikken voor beginners kan een bevredigende en ontspannende activiteit zijn. Door de juiste benodigdheden te verzamelen, de basisontwerpen te begrijpen, de juiste bloemen te kiezen en geduldig te oefenen, kun je prachtige bloemstukken creëren. Blijf nieuwsgierig, blijf leren en vooral, geniet van het proces van het werken met deze natuurlijke schoonheden.

Vergeet niet, bloemschikken is een kunstvorm die je kunt aanpassen aan je eigen stijl en smaak. Laat je creativiteit stromen en maak adembenemende bloemstukken die je huis opfleuren en een glimlach op je gezicht toveren. Happy bloemschikken!

Workshops

Een praktijkgerichte workshop bloemschikken bij u thuis of in ons atelier in Reet (Antwerpen). Tijdens de workshop leert u bij over de verschillende bloemen en technieken die nodig zijn om een prachtig bloemstuk te maken. U zorgt voor de gasten en wij zorgen voor de rest.

 • Deskundige begeleiding
 • Geen ervaring vereist
 • Alle materialen worden voorzien
 • Een leuke tijd met vrienden of collega's
Bekijk onze workshops

Bloemschik DIY-pakketten

Wil je zelf thuis aan de slag met het creëren van prachtige bloemstukken? Onze Bloemschik DIY-pakketten bevatten de benodigde gereedschappen en hoogwaardige materialen die je nodig hebt om je eerste bloemencreatie te maken en je creatieve reis te beginnen.

 • Lijmpistool (hoge temperatuur)
 • 3 x lijmsticks
 • Snoeischaar
 • En nog veel meer...
Bekijk onze DIY-pakketten

Een reactie achterlaten